[Werkinlevingstrajecten voor jongeren]
[Wat is WIJ3?]
Jongeren vormen op de arbeidsmarkt een kwetsbare doelgroep, VDAB telde in 2017 maar liefst 42 256 jonge werklozen in Vlaanderen. De werkloosheid van laaggeschoolde jongeren en jongeren die noch aan het werk noch in een opleiding zijn, vormen de grootste uitdagingen in Vlaanderen. Jongeren die de schoolbanken verlaten zonder diploma of uitgesloten geraken van onderwijs of tewerkstelling lopen een hoger risico om langdurig werkloos te zijn.
In 2015 lanceerde ESF Vlaanderen het project: Werkinleving voor Jongeren. De bedoeling van dit project is een langdurig traject aan te bieden waarbij men de jongere onderwerpt aan een sterke oriëntering, het opmaken van een actieplan en een begeleiding op maat. Een traject duurt 12 maanden en kan worden verlengd tot 18 maanden. Men tracht de jongeren tijdens deze periode extra kansen en handvaten te bieden om de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. De begeleiding heeft de bedoeling te resulteren in duurzaam werk [minimaal drie maanden aaneensluitend] of de opstart van een gekwalificeerde opleiding.
Maar Werkinleving voor Jongeren is niet zomaar een begeleidingstraject. Een belangrijk onderdeel van het traject is sport. “Want via de sport krijgen jongeren lessen mee die ook op het werk belangrijk zijn” stelt minister van Werk en Sport, Philippe Muyters. “Denk maar aan op tijd komen, leren samenwerken, leren een stuk leiding aanvaarden maar ook leren winnen en verliezen, leren doorzetten. Dat zijn allemaal aspecten die je ook in je werk nodig hebt.”
SBS Skillbuilders is in de steden Gent, Sint-Niklaas en Dendermonde samen met NATURE in dit project gestapt. Op wekelijkse basis worden jongeren uitgenodigd om te komen voetballen, basketballen,… of een stadspel te spelen. NATURE neemt een kleine rol op in het gehele begeleidingstraject van de jongere. We bieden enkele dagen aan waarin de jongeren hun competenties [her]ontdekken in groep.
[Wat kan je nu juist verwachten van een dag met NATURE?]
Je traject bij NATURE bestaat uit een kennismakings- en een actiedag. Gedurende de eerste dag gaan we samen [lettelijk en figuurlijk] op pad. Na een introductie nemen we jullie mee naar het dichtstbijzijnde plekje in de natuur en geven we jullie een aantal eenvoudige kleine maar actieve groepsopdrachten. We trachten elkaar en elkaars competenties/kwaliteiten beter te leren kennen. De groepsopdrachten zijn namelijk zo opgesteld, dat er verschillende thema’s aan bod kunnen komen die belangrijk kunnen zijn in het vinden en houden van een job:
- Communicatie - Plannen en organiseren
- Doorzettingsvermogen - Zelfstandigheid
- Samenwerken - Grenzen aangeven
- Feedback geven -….
Wie jij bent en waar jij goed in bent is waar het allemaal om draait. Samen ontdekken we onszelf en elkaar aan de hand van kennismakingsspelen, groepsopdrachten en reflecties. We nodigen jullie uit om regelmatig stil te staan bij de thema’s die tijdens de groepsopdrachten naar boven komen.
In de tweede dag trachten we hier op verder te bouwen: we gaan weer een hele dag naar een plekje natuur in de buurt, waar we jullie meer uitdagende groepsopdrachten voorschotelen met een link naar de andere sessies en individuele momenten met jullie coaches. We trachten aan de hand van diepgaandere reflecties, feedback en zelfevaluatie te ontdekken waar onze groeimogelijkheden liggen [op persoonlijk, maar ook op werkvlak]. Waar we in de eerste sessie nog veel met ons eigen groeiproces bezig zijn, gaan we nu ook proberen elkaar te helpen ontdekken en de kans geven te groeien.
[Wat neem je mee voor een dag met NATURE?]
We spreken steeds af aan jullie vaste locatie [SBS in jouw buurt] en trekken er dan een hele dag op uit. Neem dus zeker een lunchpakket en een drinkbus mee. Je hoeft niet per se sportieve kledij aan te doen, maar zorg dat je kleren comfortabel zitten en tegen een stootje kunnen. Kleed je afhankelijk van het weer en voorzie je ook op extreme uitschieters [Regenjas of zonnecrème].
[Waarom deelnemen aan NATURE-dagen?]
Binnen het WIJ3-traject wordt sport/beweging gebruikt als om bepaalde persoonlijke, sociale en educatieve doelstellingen te realiseren. Bewegen of sporten in groep geeft dat jongeren in eerste instantie diverse leerervaringen kunnen opdoen (door onder meer de hoge intensiteit en interactie met leeftijdsgenoten).
De setting die NATURE probeert te creëren met de verschillende dagen is ‘als oefenterrein’ voor jongeren om bepaalde generieke (bijvoorbeeld samenwerken in groep, persoonlijk voorkomen, stiptheid,…) en specifieke competenties te ontdekken en te ontwikkelen zodat deze toepasbaar worden in het dagelijkse leven en specifieke settings zoals werk.
Naast het ontdekken en ontwikkelen van bepaalde competenties, kan een dag met NATURE ook gezien worden als een manier om relaties op te bouwen of verder te ontwikkelen. Jongeren komen in contact met leeftijdsgenoten in een vergelijkbare situatie, door het informele karakter van de dag kan er een groepsband opgebouwd worden. Dit biedt mogelijkheden om elkaar te motiveren in het zoeken naar werk of om een netwerk uit te bouwen.
Tenslotte is deelnemen aan NATURE-dagen een kans: een kans om een drempel over te stappen, jezelf te ontdekken, andere te leren kennen of opgedane kennis vanuit de groep-sessies toe te passen.
[meer NATURE: een driedaagse]
Merk je tijdens de verschillende dagen bij NATURE dat je wordt uitgedaagd? Zegt het je wel iets om samen met een groep leeftijdsgenoten een avontuurlijke driedaagse in elkaar te steken? Dan ben jij de ideale persoon om deel te nemen aan het WIJ3 PROJECT.
Samen smijten we ons op drie afzonderlijke dagen op de voorbereiding van onze avontuurlijke driedaagse. ‘Hoe dagen we ons als groep en als individu uit?’ is één van de vele vragen die worden gesteld. Daarnaast stellen we ook nog enkele voorwaarden, zodat jullie extra uitgedaagd worden!