[Veiligheid]
De fysieke integriteit en de emotionele veiligheid van deelnemers staat bij NATURE centraal. Hoeveel vrijheid we jongere en mindere jongere deelnemers ook gunnen, het veiligheidsbeleid bakent duidelijke grenzen af waarin die vrijheid zich afspeelt. Dat zijn overigens de enige grenzen die zich binnen een programma niet laten verkennen...
Ons actief veiligheidsbeleid bestaat uit drie componenten:
- Preventie:
We waken er in de eerste plaats over om ongevallen te vermijden. Dat doen we door een hele resem maatregelen, waarvan we er een aantal bij wijze van voorbeeld opsommen.
- Van alle activiteiten zijn procedures en richtlijnen uitgeschreven, gebaseerd op een risicoanalyse. Zo leggen we ondubbelzinnig onze kwaliteitsstandaard vast.
- Al onze begeleiders, of het nu vaste krachten of vrijwilligers zijn, doorlopen een intensief opleidingstraject, dat zowel methodisch als technisch van aard is. Kritieke vaardigheden worden op regelmatige basis getoetst doorheen bekwaamheidsproeven.
- Het veiligheidsmateriaal wordt consistent onderhouden en gecontroleerd. Van elk collectief of individueel beschermingsmiddel [gordel, helm, touw, etc.] houden we minutieus een logboek bij.
- Op administratief vlak verzamelen we voor elk programma medische informatie van onze deelnemers. Om op die manier rekening te houden met hun mogelijkheden en beperkingen. We beschikken over een duidelijk overzicht van het opleidingsniveau, de ervaring en machtigingen van onze begeleiders. Zo weten we altijd wie welke activiteit mag begeleiden en wie daarvoor nog competenties moet aanscherpen.
- Noodprocedures
Ondanks alle voorzorgmaatregelen, zijn we liever op het ergste voorbereid. Denken vanuit een 'worst case scenario' is geen doemdenken. Wel een manier om doeltreffender te reageren als het daar écht op aankomt. Een aantal concrete maatregelen:
- Voor elke locatie beschikken we over een situatieschets. Dat vermeldt bijvoorbeeld het adres [of de dichtstbijzijnde toegangsweg voor hulpdiensten] en of je er met de verschillende mobiele operatoren voldoende dekking hebt om te bellen.
- We werkten noodplannen uit. Die worden op regelmatige momenten herhaald of ingeoefend tijdens simulatie-oefeningen. Daar worden doorgaans ook de plaatselijke hulpdiensten daadwerkelijk bij betrokken.
- Wanneer begeleiders de verantwoordelijkheid over een welbepaalde locatie of activiteit dragen, moeten zij in het bezit zijn van een geldig EHBO-diploma.
- Analyse en opvolging van incidenten
Wanneer er zich, ondanks alle preventieve inspanningen, toch een [bijna-]ongeval of incident voordoet, rapporteren we dat via een zelf ontworpen systeem. Dat laat ons toe om de gegevens grondig te analyseren. In de veiligheidsraad bekijken we of en hoe we dat specifieke [bijna-]ongeval in de toekomst kunnen vermijden. Het is de terugkoppeling in een actief veiligheidsbeleid: het zorgt ervoor dat de preventie maatregelen continu opgevolgd en zonodig aangepast worden.
Voor al je vragen of bezorgdheden omtrent ons veiligheidsbeleid, neem je contact op met onze veiligheidsverantwoordelijke.